INFORMATICS

The Best

Przełącznik języka

BUY COFFEE

If you like the website and want to support the project!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

This Site

CMS

Hardware

Uncategorised

useful sites

Databases

Emulators

Powershell

Storage Array

DNS

FORTINET

Antivirus program

Licznik

2.png5.png5.png8.png3.png9.png6.png
Today23
Yesterday788
This week3229
This month5788
Total2558396

Visitor Info

  • IP: 3.236.70.233
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Who Is Online

3
Online

Wednesday, 08 February 2023 00:49

Terminal Services Drain Mode

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Posiadając farme serwery terminali czesto borykamy sie z problemem konserwacji serwera.

Rozwiązaniem tego problemu jest użycie funkcji DRAIN MODE.

Funkcja drain mode pozwala zablokować nowe logowania do serwera nie usuwając zalogowanych użytkowników.

Serwer terminali po włączeniu tej opcji przechodzi w stan nieczynny dla nowych sesji zaś broker sesji równoważenia obciążenia przekierowuje nowologujących się użytkowników na inne terminale.

 

Gdy serwer jest wyłączony użytkownik logujący się na taki serwer otrzyma następujący komunikat:

 

 

 

 

 

 

Przypadek takiego monitu pojawi się gdy nie jest skonfigurowana opcja równoważenia sesji terminalowych za pomocą broker balancing.

Dodatkowo istnieje możliwość włączenia  trybu logowania czasowo do momentu ponownego uruchomienia serwera.

Uruchomienie DRAIN MODE można wykonac na dwa sposoby.

Pierwszy sposób z lini poleceń.

Uruchamiamy usługi poleceniem - chglogon.exe (lub “change logon”)

Mamy do wyboru pięć opcji: /QUERY, /ENABLE, /DISABLE, /DRAIN, /DRAINUNTILRESTART, tak jak na poniższym obrazku:

 

 

 

 

Domyślnie ustawiona jest opcja zezwalaj na wszystkie połączenia - /ENABLE

możemy wykonując komendę zmienić domyślne ustawienia na - /DRAIN czyli zezwalaj na ponowne łączenie ale zapobiegaj logowaniu nowych użytkowników

lub możemy włączyć opcję - /DRAINUNTILRESTART - czyli zezwalaj na ponowne łączenie ale zapobiegaj logowaniu nowych użytkowników do mementu ponownego uruchomienia serwera

Opcja - /DISABL - wyłącza możliwość logowania do danego terminala.

Drugim sposobem jest skonfigurowanie Serwera poprzez UI.

Wchodzimy do Konfiguracja hosta sesji usług pulpitu zdalnego - Narzędzia Administracyjne ->Usługi Pulpitu Zdalnego ->Konfiguracja hosta sesji usług pulpitu zdalnego (Terminal Services Configuration UI)

 

 

 

 

 

 

 

 

i ustawiamy odpowiednie opcje:

 

Search